Midt i byen ligger et helt almindeligt hus med en helt usædvanlig beboer
Særslev: Med en barndom i skyggen af anden verdenskrig og efter at have mistet sin far meget tidligt, var det ikke let for den unge Adolf, der i 1940’ernes Særslev kun drømte om at bygge violiner.

I første omgang blev det ved drømmen, og i stedet gik han i faderens og bedstefaderens fodspor som malermester under kælenavnet Dolfe.

- Selvom vi har visse fællestræk omkring malerfaget, en tid som korporal og selvfølgelig navnet, så har min østrigske kollega jo ikke ligefrem gjort tingene lettere for mig, smiler Adolf Petersen.

Navnet har han i øvrigt "arvet" fra sin bedstefader.

Adolf fik sin første violin som 12-årig. Det var det instrument, der satte drømmene i gang.

Violinen var bygget af den nordfynske violinbygger Anders Madsen fra Nr. Esterbølle, og det var med den i hånden at Adolf fik den grundlæggende musikundervisning hos Børge Mortensen i Hemmerslev, husker han.

Denne første violin har han stadig, men der er kommet en lang række andre til. Både violiner, bratscher, en hardingfele og en enkelt guitar.

Alle skabt i 74-årige Dolfes lille værksted i kælderen under barndomshjemmet.

Små mesterværker i ahorn, ibenholdt og gran, der rummer timevis og atter timevis af smukke håndværksdetaljer, som øjnene kun modvilligt vil slippe igen. Alene lakken er en historie for sig. Hvert eneste instrument har fået 12 lag og ingredienserne til lakken har Dolfe selv revet på den gamle rivesten fra bedstefaderens malerværksted.

- Hver violin tager i arbejdstimer, hvad der svarer til halvanden måned. Men jeg nyder friheden, for jeg er jo ikke arbejdsramt længere, og så kan jeg sidde med instrumenterne nårsomhelst jeg har lyst til det, siger Dolfe, der lever som ungkarl og kun lige skal have tid til at holde huset og haven, bage brød, lave mad og pleje sin anden store interesse.

Fantastiske ure

I stuen lyser de mange smukke strygeinstrumenter op på hylderne, og når der ikke bliver spillet på et af dem, så genlyder huset af tik og tak fra de standure som Dolfe selvfølgelig også selv har bygget.

Violinbyggeriet begyndte han nemlig først på i 1982, og inden da havde han i nogle år bygget ure.

- Det startede med et bornholmerur, som jeg havde sendt til reparation, og da det kom tilbage virkede det stadig ikke. Så måtte jeg jo selv tage fat, lyder det som det mest naturlige fra Dolfe.

Når han siger, at han bygger urene selv, så mener han det helt bogstaveligt. Hvert tandhjul fræses, hver fjeder smedes og tusindvis af små dingenoter støbes i messing og drejes i metaldrejebænken, så det til sidst bliver til et urværk, der kan vækkes til live og holde tidens takt.

- Det eneste jeg ikke kan støbe selv, det er klokken. Så meget messing kan jeg ikke varme op på en gang. Ellers er alt fremstillet her i kælderen, siger Dolfe.

Men urmageriet er et endnu mere tidskrævende håndværk end violinbyggeriet.

Det første ur stod færdigt i 1975 og i alt er det blevet til seks urværker, tre færdige standure og tre der er påbegyndt.

- Jeg tror bare, at jeg vil kalde det nysgerrighed. De gamle håndværk er fantastisk spændende og ved at gå i glemmebogen. Men uden dem bliver verden et fattigere sted, mener Dolfe, der blandt andet har vist sit urmagerhåndværk frem i Den Gamle By i Århus, ligesom han er nævnt i forskellige fagbøger.

- Det er vigtigt for mig, at kunne se en udvikling i det jeg laver. At jeg kan se den ene violin bliver smukkere og bedre end den foregående og at urene bliver mere forfinede og præcise end det foregående, siger Særslevs violinbyggende urmager, der aldrig har solgt så meget som et eneste instrument eller ur.

- Jeg gør det jo ikke for pengenes skyld, men for håndværkets. Jeg har heller aldrig haft lyst til at sidde og reparere andre folks ure for at tjene penge på det. Det er lysten til at skabe noget, og for mig har hvert instrument jo sin egen sjæl og personlighed, som jeg ikke kunne drømme om at skulle gøre op i noget økonomisk, siger Adolf Petersen.

Thomas Gregersen