ugeavisen.png
ugeavisen.png
  • Søg
  • Menu
E-aviser og tillæg
E-aviser og tillæg

Etik og rettelser
Etik og rettelser

Du er her: Forside  -  Ugeavisen Nordfyn  -  Juletræet tændes på Torvet i Otterup

Søg
Du er her: Forside  -  Ugeavisen Nordfyn  -  Berlinmuren, der faldt
Søg
For Ugeavisen.dk

Berlinmuren, der faldt
DEL Af Keld Balmer Hansen, sognepræst i Østrup og Skeby samt provst i Bogense provsti
28. november 2019 kl. 16:00

Den 9. november i år var det nøjagtig 30 år siden Berlinmuren faldt. Mange af os blev igen mindet om denne sene novemberaften i 1989, hvor folk pludselig fik lov til at passere grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Begivenheden affødte jubelscener, hvor folk efter årtiers adskillelse omfavnede hinanden og græd af glæde.

Uwe, der kommer fra Østtyskland, og som er min kone, Susannes, og min gode ven, boede og arbejdede dengang i 1989 i Østberlin. Uwe har fortalt, at han den 9. november om aftenen havde fået nys om, at grænsen var blevet åbnet ved Bornholmer Strasse. Han kunne næsten ikke tro det men gik hen til grænseovergangen og stod kort tid efter i Vestberlin. Den nat tilbragte han i Vestberlin, og overalt, hvor han kom, blev han modtaget med jubel og åbne arme, og i de tidlige morgentimer gik han igen hjem til sin lejlighed for at vaske sig og derefter gå på arbejde. I opgangen spurgte en af de andre beboere, hvad han lavede ude så tidligt om morgenen. Uwe svarede, at han kom hjem fra en tur i Vestberlin. Beboeren, der endnu ikke havde hørt om murens fald, rystede på hovedet og troede, at Uwe var fuld af løgn!

Jeg får stadig en stor klump i halsen, når jeg ser billeder fra dengang i 1989. Billederne får mig til at tænke på de mennesker, som Susanne og jeg havde lært at kende i det gamle Østtyskland, og som før murens fald levede hårdt presset af det østtyske styre.

Det var i efteråret 1984, at studenterpræsten i Odense, Erik Strid, arrangerede en rejse til det daværende Østtyskland. Både Susanne og jeg var dengang studerende, og vi meldte os til rejsen, hvor vi skulle besøge kristne studentermenigheder i Berlin samt i byerne Jena og Ilmenau.

Vi, der rejste sammen, kom på besøg i et gråt og et nedslidt land, og mange steder var luften tung af røg fra de brunkul, man brugte til opvarmning af husene. Samtidig så vi over alt plakater, der pralede med "landets store fremskridt." Kirken var dengang kendt for at være et sted, hvor man kunne føre en forholdsvis fri politisk samtale, men også i studentermenighederne, som vi besøgte, skulle man vogte sig for stikkerne, der angav kritikere af styret til landets efterretningsvæsen, Stasi.

Under opholdet i Østtyskland boede vi privat hos studerende i Jena og Ilmenau. Det gav et meget nært forhold til dem, vi besøgte. Om dagen gik vi lange ture sammen, og om aftenen festede vi til ud på de små timer. Imens fortalte vore værter os åbenhjertigt om deres frustrationer og om hvordan det var at leve i et land, hvor man ikke kunne tale og handle frit.

I årene frem til Berlinmurens fald tog frustrationerne i Østtyskland til, og kirken kom til at spille en stadig større rolle i modstanden mod det siddende regime. Kirken blev folkets stedfortræder over for staten, og den signalerede, at den var "åben for alle". Dermed kom kirken blandt andet til at give rum for de såkaldte "Mandagsbønner", der samlede flere og flere mennesker. Det hele kulminerede i byen Leipzig den 9. oktober 1989, da fire af byens kirker ikke længere kunne rumme de mange, der ønskede at tage del af mandagsbønnen. 70.000 gik bagefter på gaden med lys i hænderne, mens de sang slutningen på den latinske messe: "Dona nobis pacem" - giv os din fred!

Den 9. november faldt så muren, og folk kunne begynde at bevæge sig frit ud og ind af Østtyskland. Det gjaldt også for vore tyske venner, Ingo og Katerina fra Jena, der kom til os i nytåret det samme år. Jeg glemmer aldrig, at de kom kørende til os i deres Trabant. Det var en lykke uden lige.

I dette nytår kommer Ingo og Katerina til os igen. Sammen med dem skal vi fejre 30-året for Berlinmurens fald!

Ugens mest læste

Deltag her
350 børn og et symfoniorkester
Deltag her
Årets bedste hoppe i Danmark - og næsten på verdensplan - kommer fra Nordfyn
Deltag her
Odderen er tilbage i Bogense Bybæk
Deltag her
Hvad er din julealder?
Deltag her
Julehjælp fra Røde Kors når ud til 50 familier
Deltag her
Børnebørn og bedster sammen om maden
Deltag her
Nordfynsk projekt skal forebygge faldulykker
Deltag her
Naboer går sammen om ny juletradition
Deltag her
Otterups muskelbundt poserede sig til tops

Seneste nyt

Hvad er din julealder?
Odderen er tilbage i Bogense Bybæk
350 børn og et symfoniorkester
Lokale indkøb gav bonus i julehandlen
Børnebørn og bedster sammen om maden
Kæmpe kors måtte gennem politiets arkiver
Sletten serverer lokal historie for 25. gang
Julehjælp fra Røde Kors når ud til 50 familier
Satiretegner med Bogense-rødder gæster juleudstilling
Passion at dele luftbilleder: - Det synes jeg ligesom, at jeg skylder

Seneste nyt

Årets bedste hoppe i Danmark - og næsten på verdensplan - kommer fra Nordfyn
Julefest i kirke og forsamlingshus
Skovene på Nordfyn
Bøllebob og trolde på skoleskemaet
Skoletimer om bæredygtighed og fordybelse
Julen kommer til Kappendrup
Klima-livretter på skoleskemaet
Det er sørme, det er sandt ...
Fra skoleskydning til OL-plads
Berlinmuren, der faldt
Friske blomster fra nettet
Deltag her
Læs mere her
Usædvanlig samling: Henning har over 600.000 retrofliser og gamle tagsten
Deltag her
Læs mere her
Esbjerg Ribe Varde Tønder
Hun samler affald på sin vej: Japanske Suzue mødte danske Poul Erik og havnede på Nordfyn
Deltag her
Læs mere her

Jysk Fynske Medier

Alle ugeaviser under ugeavisen.dk er en del af Jysk Fynske Medier. Læs mere om koncernen her:

  • ❯ Læs mere om koncernen
Ugeavisen.dk forside